Oud ijzer blijft waardevol metaal

Gepost op: 27 april 2022

Staal is een metaal dat overal in verwerkt wordt. Het bestaat uit een legering van ijzer en koolstof, waarmee alles gevormd kan worden. Je vindt het overall terug, in hoge torenflats en kantoorgebouwen, maar ook in je bestekbak. Staal is een belangrijk element om de technologische groei en vooruitgang van het industriële tijdperk te stimuleren.

De productie van staal gaat gepaard met een hoop recyclebaar metaal, omdat dit niets zal afdoen aan de eindkwaliteit. Staal is namelijk een ijzerlegering dat bestaat uit een combinatie van metalen en niet-metalen, waaronder koolstof, ijzer en tin. De meeste metalen zoals we die kennen als aluminium, koper en messing, kunnen net als staal continu hergebruikt worden, zonder dat de eigenschappen verslechteren, ongeacht het product of de vorm wat er van gemaakt wordt.

Het verzamelen van oud ijzer
We weten dat metalen waardevolle materialen zijn die keer op keer kunnen worden gerecycled zonder dat ze in eigenschappen achteruit gaan. Hierdoor heeft schrootwaarde iets wat mensen motiveert om het in te zamelen, voor verkoop aan recyclingbedrijven. Wat verstaan we onder oud ijzer? Metaal, schroot, roestvrij staal, zink, aluminium, koper en lood zijn de materialen die daaronder vallen en financieel interessant genoeg zijn om te verzamelen.

Nu zullen schroot en ongestripte koperen bedrading minder opleveren, omdat daar extra werk bij komt kijken. Een wasmachine die eindigt in de ijzerbak mag dan wel heel wat wegen, maar dat betonblok dat erin zit om de machine op z’n plek te houden bij het centrifugeren is niets waard. Producten zoals auto’s, wasmachines en magnetrons vallen dan ook onder schroot.

Oud ijzer recyclen blijft essentieel
De staalindustrie is op olie en gas na de één op grootste industrie ter wereld. Staal is belangrijk voor een moderne, duurzame samenleving. IJzer dat keer op keer wordt hergebruikt stelt fabrikanten in staat om lichtere, zuinigere voertuigen en hogere, veiligere constructies te maken. Staal is dan ook 100 procent recyclebaar. Staal dat je koopt, is dan ook altijd gerecycled.

Het inzamelen van restmetalen eindigt altijd op de sloopwerf, waar het gewogen wordt en daarna verder wordt gesorteerd. Bij dit soort geautomatiseerde recyclingsprocessen worden magneetbanden en sensoren gebruikt om de materiaalscheiding te vergemakkelijken. In een later proces worden de metalen versnipperd, om verdere verwerking mogelijk te maken. Versnipperd materiaal bevordert het smeltproces door het relatief minder energiegebruik. Het opnieuw gerecyclede metaal is dan klaar om als grondstof door fabrieken te worden gebruikt, zodat de cyclus opnieuw kan beginnen.

Delen