IJzer en metaal recycling: wat zijn de voordelen & hoe werkt metaalrecycling?

Gepost op: 27 maart 2020

IJzer en metaal recycling: waardevolle materialen met voordelen!

In deze tijden waarin duurzaamheid en een bewuste omgang met het milieu steeds belangrijker worden, zijn recyclebare materialen en producten steeds belangrijker aan het worden. IJzer en metaal zijn materialen die voor 100 procent te recyclen zijn. Deze fijne eigenschap van metalen en ijzer maakt deze grondstoffen waardevoller dan ooit. Als particulier of als bedrijf kunt u dan ook geld overhouden als u oude metalen en ijzeren voorwerpen, materialen en producten inlevert bij een recyclingsbedrijf. Dit levert voor meerdere partijen de nodige voordelen op: u bent van uw materialen af en houdt er financieel iets leuks aan over, zeker bij grote hoeveelheden grondstoffen. Verder profiteert het recyclingbedrijf natuurlijk ook, evenals de internationale handel omdat ijzer en metaal mondiale handelsgrondstoffen zijn. Ook is het milieu natuurlijk een van de grote winnaars: ijzer en andere metalen zijn namelijk te recyclen zonder dat er kwaliteitsverlies optreedt. Hierdoor hoeven er geen aanvullende of nieuwe grondstoffen gebruikt te worden.

Hoe werkt het recyclen van ijzer en metaal? Het sorteerproces

IJzer en metaal recycling is in Nederlanden voorbehouden aan speciale bedrijven die hiervoor gecertificeerd zijn. Sinds 2008 bestaat er een keurmerk van de Metaal Recycling Federatie (MRF). Bedrijven met dit specifieke keurmerk garanderen een recyclingswijze die milieuvriendelijk, duurzaam en economisch verantwoord is en mogen alle soorten metalen in ons land recyclen. Wanneer u als particulier of ondernemer materialen heeft die gerecycled kunnen worden, worden deze ofwel opgehaald of kunt u ze zelf afleveren bij het recyclingbedrijf. Na ontvangst wordt bij ijzer en metaal recycling het materiaal gewogen en wordt per soort grondstof bepaald welke prijs u ervoor krijgt. Daarna worden de materialen op de werf van het recyclingsbedrijf gesorteerd op soort. Dit gebeurt bij grote voorwerpen, machines en zware gewichten met een hijskraan, die elke soort in het juiste sorteervak legt. Qua metalen is er nogal wat variatie. Denk aan rvs, koper, aluminium, ijzer, lood. Bij kleinere metalen en ijzeren voorwerpen kan dit proces ook handmatig gedaan worden. Een gecertificeerd recyclingbedrijf kijkt in deze fase altijd of bepaalde materialen direct hergebruikt kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld gaan om rvs, ijzeren of metalen bebuizing die in de bouw hergebruikt kan worden.

Hoe gaat het recyclen verder?

Nadat de ijzeren en metalen materialen goed gesorteerd zijn, worden ze in afzonderlijke hoogovens omgesmolten. Dit gebeurt in bruikbare vormen, zodat de grondstoffen snel opnieuw gebruikt kunnen worden. Hierna wordt het materiaal doorverkocht aan geïnteresseerde nationale en internationale afnemers. De winst die dit oplevert voor het behoudt van natuurlijk bronnen en grondstoffen, is gigantisch. Zo levert het recyclen van één ton aluminium een bezuiniging op van acht ton bauxiet-erts en veertien megawatt uur elektriciteit.  

Delen