Afvalcontainer

Gepost op: 13 november 2018

Afvalcontainer

Heel vroeger had iedereen vuilniszakken. Deze werden langs de weg gezet en dan werden ze opgehaald. Vaak werden ze kapot gemaakt door bijvoorbeeld katten die roken dat er etensresten in de zakken zaten. Het werd dan echt een rommeltje. Later kwamen de grijze afvalcontainers. Hier waren veel mensen blij mee.

Grijze kliko

In de grijze afvalcontainer mocht men eerst al hun afval doen. Deze werd vaak wekelijks geleegd. Veel mensen hadden hier niet genoeg aan. De containers werden te klein. Daarom gingen steeds meer gemeentes hun afval scheiden. Alleen het restafval mag nu nog in de grijze kliko's.

Afval scheiden

Vroeger mocht je glas en papier langs de weg zetten, dit werd dan op een bepaald moment opgehaald. Tegenwoordig wordt het glas niet meer opgehaald. Dit kan je in een glascontainer gooien. Vaak kan je deze bij de supermarkt vinden. Het glas kan je per kleur sorteren. Papier wordt vaak nog wel thuis opgehaald. Steeds meer gemeentes kiezen voor een blauwe papiercontainer. Dit heeft enkele voordelen ten opzichte van de losse dozen langs de weg. Als je papier in dozen langs de weg zet, dan waait er vaak van alles uit en als het regent, zijn de dozen niet meer te tillen vallen ze uit elkaar. Bij een blauwe papiercontainer heb je hier allemaal geen last meer van.

Plastic, groenafval, luiers en kleding

Naast het papier en het glas wordt vaak ook plastic, groenafval, luiers en kleding apart ingezameld. Kleding (en schoenen) worden vaak verzameld in kledingbakken. Deze spullen worden hergebruikt. Luiers kan je vaak bij een kinderdagverblijf in een aparte container gooien. Je hebt speciale luierzakken waar je de luiers thuis in kunt verzamelen. Nagenoeg iedereen heeft in Nederland wel een groene container. In deze container mag je bijvoorbeeld tuinafval of etensresten gooien. Deze container wordt vaak eens per twee of drie weken leeg gemaakt. In de warme zomermaanden vaak wekelijks. De grootste afvalstroom is plastic. Vroeger werd dit gewoon in de grijze kliko gegooid, maar tegenwoordig mag dit niet meer. Bij diverse punten (bijvoorbeeld supermarkt) kan je gratis afvalzakken halen. Hier kan je al jouw plastic afval (en blik) in doen. Deze afvalzakken mag je langs de weg zetten en deze worden vaak een maal per week opgehaald.

Vroeger ging alles in de grijze kliko of de vuilniszak. De grote grijze kliko was te klein, deze werd maar een keer per week geleegd. Nu hebben veel mensen een kleine grijze kliko en deze wordt nog minder geleegd. Vaak zelfs maar een keer per drie weken en mensen hebben dan nog ruimte over. Zie je maar weer: diverse afvalcontainers helpen bij het scheiden van afval! Voor verschillende afvalcontainers kunt u bij H. Smit VOF terecht.

Delen