Recyclage van oude metalen

Gepost op: 23 maart 2017

Het recyclageproces van ijzer is vergelijkbaar met de gebruikelijk recyclageprocessen. De metalen worden eerst gesorteerd op basis van hun eigenschappen. Het is echter wel belangrijk dat u basiskennis heeft over de verschillende soorten metalen. Het recyclageproces van oud ijzer volgt de volgende stappen: 


• Verzamelen

Dit is de eerste en belangrijkste stap in het recyclageproces. Het gaat over het inzamelen van alle materialen die gemaakt zijn van verschillende soorten metaal. Dit kan bij een schroothandelaar of op een werf waar machines, voertuigen, enz. worden ontmanteld.

• Sorteren

Zodra het oud ijzer verzameld is, is de volgende belangrijke stap het sorteren. Het gaat om het scheiden van wat gerecycleerd kan worden en wat niet. De kwaliteit van het metaal dat hergebruikt zal worden is essentieel. Een hoogwaardig gerecycleerd product of onderdeel kan alleen worden gemaakt wanneer de originele materialen die gebruikt worden in het recyclageproces van goede kwaliteit zijn. Daarom is er een strenge kwaliteitscontrole nodig tijdens het sorteerproces.

• Verwerking

Na het sorteren wordt het oud ijzer samengeperst zodat het niet te veel ruimte inneemt bij het transport. Eens bij het verwerkingsbedrijf aangekomen zal het metaal versnipperd worden met een shredder. Het metaal wordt in kleine deeltjes gemalen zodanig dat het achteraf gemakkelijker, en met minder energieverbruik gesmolten kan worden om ze opnieuw in grotere stukken of platen te gieten. Meestal wordt staal omgezet in dikkere blokken, terwijl aluminium tot relatief dunnen platen verwerkt wordt. Het smelten van het schroot vindt plaats in grote ovens. Voor elke soort metaal is er een speciale oven die aan specifieke eigenschappen voldoet om een bepaald soort metaal te smelten. Afhankelijk van het soort metaal, de hoeveelheid en het type oven kan het smelten van enkele minuten tot enkele uren duren.

• Zuivering

Eens het smelten voltooid is kan het zuiveringsproces beginnen. Metalen worden gezuiverd met behulp van verschillende methoden. Deze zuivering gebeurt om het uiteindelijke product vrij te maken van onzuiverheden en de kwaliteit te verhogen. Bij de zuivering maakt men ook regelmatig gebruik van krachtige magnetische systemen om de recycleerbaar metaal te scheiden van ander materiaal. Na het zuiveringsproces wordt het gesmolten metaal via een transportband naar een koelkamer gebracht om te koelen en te stollen. Het is in dit stadium dat het schroot klaar gemaakt wordt om opnieuw te gebruiken. Er worden chemicaliën toegevoegd om de dichtheid en andere eigenschappen te verbeteren.

• Het transport naar de bedrijven

Zodra de staven of platen klaar zijn, worden ze getransporteerd naar verschillende bedrijven die het metaal opnieuw verwerken bij hun productie. Daarna begint de cyclus opnieuw.

In Amsterdam wordt oud ijzer en ander metaal gerecycled door Firma Blom & Zn

Delen